Η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο και πώς να ΜΗΝ την κάνεις

Η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο και πώς να ΜΗΝ την κάνεις

Η παρενόχληση των γυναικών σε δημόσιο χώρο (π.χ. στο δρόμο, σε μέσα μαζικής μεταφοράς) αποτελεί σεξιστική συμπεριφορά παρενόχλησης προερχόμενη κατά κύριο λόγο από άντρες.

 

Αυτό το είδος μισογυνισμού παρουσιάζει πολλά κοινά με άλλες μορφές μίσους προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πρώτα από όλα τα θύματα στοχοποιούνται απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας τους, δηλ. απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Η στοχοποίηση αποσκοπεί (ακόμη και ασυνείδητα) στο να τοποθετήσει τη γυναίκα εκεί που ανήκει, δηλ. να εργαλειοποιείται ως σεξουαλικό αντικείμενο.

 

Αν είσαι άντρας, σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια μια γυναίκα που κυκλοφορεί μόνη στο δρόμο.  Να μερικές ιδέες:

 

Κράτα απόσταση

Αν συμβεί να περπατάς βράδυ και να βρίσκεσαι πίσω από ένα κορίτσι, τότε κράτα αρκετή απόσταση μακριά της. Όσο  πιο κοντά περπατάς, τόσο περισσότερο την κάνεις να νιώθει απειλή. Επίσης, αν για παράδειγμα κατεβαίνετε στην ίδια στάση λεωφορείου και είναι βράδυ, φύγε περπατώντας μπροστά από εκείνη και όχι από πίσω της.

 

Μην προσπερνάς από πίσω

Αν έχεις βγει για τρέξιμο βράδυ και φτάνεις πίσω από μία γυναίκα που περπατάει ή κάνει τρέξιμο μόνη,  μπορεί να την τρομάξεις φτάνοντας τη σε κοντινή απόσταση. Προσπέρασε τη είτε αφήνοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ σας είτε περνώντας στο απέναντι πεζοδρόμιο.

 

Συνόδεψε ένα κορίτσι που είναι φίλη σου στο σπίτι της

Αυτό που εσύ μπορεί να θεωρείς ασφαλής διαδρομή μπορεί για μια γυναίκα να μην είναι καθόλου ασφαλής συνθήκη. Μη κρίνεις και μη κάνεις σχόλια του τύπου “μην είσαι υπερβολική”, αν σου ζητήσει μια γυναίκα από την παρέα να την συνοδέψεις σε μια διαδρομή.

 

Μην αδιαφορείς

Αν παρατηρήσεις μια γυναίκα σε δημόσιο χώρο να νιώθει ενοχλημένη από μια συγκεκριμένη  συμπεριφορά, υποστήριξε την ενεργά παίρνοντας το μέρος της, αντί να στρέψεις αλλού το βλέμμα αδιαφορώντας. Σκέψου ότι είναι το ίδιο σα να διακόπτεις μια κακοποιητική συμπεριφορά παρενόχλησης ανάμεσα σε μια γυναίκα και αυτόν που την παρενοχλεί. Ρώτησε τη, αν είναι εντάξει. Μείνει μαζί της μέχρι να απομακρυνθεί το άτομο που την έχει παρενοχλήσει.

 

Κράτα τα σχόλια για τον εαυτό σου

Αυτό που εσύ μπορεί να βλέπεις ως αστείο ή ίσως και ως κομπλιμέντο, μπορεί να είναι εκφοβιστικό για ένα κορίτσι ή μια γυναίκα μόνη στο δρόμο. Είναι άλλο να κάνεις ένα κολακευτικό σχόλιο και άλλο να φωνάζεις κάτι προς εκείνη από την άλλη άκρη του δρόμου.

 

Μη καρφώνεις με το βλέμμα σου

Είναι κοινή λογική. Κι όμως γίνεται συνέχεια. Το να καρφώνεις με το βλέμμα σου  μία γυναίκα / ένα κορίτσι που βρίσκεται κάπου μόνη της  μπορεί στην ουσία να είναι πάρα πολύ ενοχλητικό. Κοίτα καλύτερα στο κινητό σου ή κατεύθυνε το βλέμμα σου κάπου αλλού για να της δείξεις ότι δεν αποτελείς απειλή.