δεν σου χρειάζεται η ψυχοθεραπεία

Γιατί ΔΕΝ σου χρειάζεται η Ψυχοθεραπεία

Τα στερεότυπα που αποτρέπουν από την πολυθρόνα του ψυχοθεραπευτή είναι πολλά, ευρέως διαδεδομένα και γερά ριζωμένα στην κουλτούρα του μέσου Έλληνα.

 


Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μπεις σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όταν έχεις καλούς φίλους. Αυτοί είναι για σένα ο ψυχολόγος σου. Με αυτούς θα συζητήσεις τα πιο σοβαρά ζητήματα που σε απασχολούν και αυτοί, επειδή σε νοιάζονται πραγματικά και δε θέλουν τα λεφτά σου, θα σε συμβουλέψουν ειλικρινά και άδολα.


Άσε που κανείς ξένος δε μπορεί να ξέρει καλύτερα από εσένα την ίδια, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σου. Τι να σου πει τώρα, κάποια ψυχολόγος με την οποία έχεις κουβεντιάσει μία ώρα. Θα σου δώσει μερικές συμβουλές, τις οποίες -σιγά- μπορείς να τις σκεφτείς και μόνη σου.


Το να ανοιχτείς και να μιλήσεις για τον εαυτό σου σε έναν άγνωστο είναι πολύ δύσκολο για σένα. Δε μπορείς να το κάνεις, διότι δε νιώθεις καμία εμπιστοσύνη. Πέραν αυτού τελικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις δεν είναι πια και τόσο άλυτα. Με λίγο θετική σκέψη ξεπερνιούνται όλα μωρέ. Μεταξύ μας αν εσύ πας σε ψυχολόγο θα τον τρελάνεις και θα σκίσει τα πτυχία του.


Η ψυχοθεραπεία είναι παγίδα, γιατί δημιουργεί σχέση εξάρτησης και μετά δε θα μπορείς να σταθείς μόνη σου στα πόδια σου. Θα χρειάζεσαι μια ζωή τους ψυχολόγους και αυτό δεν είναι καλό. Και το πιο σοβαρό απ΄ όλα είναι, ότι αν πας στην ψυχολόγο, αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι σε θέση να ξέρεις εσύ, τι σου γίνεται, άρα αρχίζεις και το χάνεις. Θα σε πάρει η κατρακύλα και μετά θα μπαινοβγαίνεις στα ιατρεία και τα γραφεία των Ψ. Θα σου πασάρουν και ψυχοφάρμακα και εσύ είσαι κατά των φαρμάκων, οπότε ούτε για πλάκα δεν κάνεις την αρχή.


Αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις η ατομική ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως θα χάσεις το χρόνο σου και τα λεφτά σου. Μη το κάνεις!


Αν πάλι δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, η ψυχοθεραπευτική πολυθρόνα είναι αυτό που λείπει εδώ και καιρό από τη ζωή σου.