Διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές - βιωματικές συναντήσεις ΛΟΑΤΚΙ+

Να τι γίνεται, όταν μια ομάδα σκάει μύτη με το -για πολλούς- ακαταλαβίστικο όνομα “Τα τσιλόριφα” και αξιώνει να ασχοληθεί με τις διατροφικές διαταραχές μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης για άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

 

Εδώ και πέντε περίπου μήνες μια ομάδα κοριτσιών έχοντας κάποιες από αυτές προσωπικά βιώματα διατροφικής διαταραχής είχε την ιδέα να προσεγγίσει το θέμα μέσα από τη διάσταση της φεμινιστικής θεωρίας. Σύμφωνα με αυτή η αιτιοπαθογένεια της διατροφικής διαταραχής μεταφέρεται από την υποκειμενική παθολογία στο κοινωνικό πλαίσιο και στα μέτρα και σταθμά που ορίζονται για τη γυναίκα από μία κατά βάση ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η υποκειμενική εμπειρία των γυναικών με την ανορεξία ή τη βουλιμία νοηματοδοτείται στο πολιτισμικό περιβάλλον που ζουν και αλληλεπιδρούν. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ομάδας είναι, ότι απευθύνεται στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ της Θεσσαλονίκης παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον συναντήσεων.

 

Η Μαίρη Αλέξη που ανήκει στη βασική τετράδα που ξεκίνησε την ομάδα εξηγεί: 


“Είμαστε μια αυτο-οργανωμένη ομάδα που λειτουργούμε περίπου ένα 5μηνο. Ασχολούμαστε με τις διατροφικές μέσα από το φεμινισμό. Διαβάζουμε δηλ. κείμενα, τέχνη  και προσπαθούμε να δούμε τις διατροφικές διαταραχές σε ένα άλλο πλαίσιο κάπως πέρα από το κομμάτι ψυχολογία και διατροφή.”

 

psy4you: Είστε άτομα που έχετε αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζετε κάποια διατροφική διαταραχή; Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι (και) θεραπευτικός;

 

M.A.: “Ναι, Είμαστε 6 άτομα που αντιμετωπίσαμε/αντιμετωπίζουμε διατροφικές διαταραχές, και ακόμα 1-2 σύμμαχες χωρίς βίωμα. Το ξεκινήσαμε πειραματικά 4 άτομα και πάει πολύ καλά. Δεν είναι άμεσα ομάδα αυτοβοήθειας, αλλά έμμεσα νομίζω για όλα τα μέλη είναι. Είναι κάτι ανάμεσα σε αυτομόρφωση, αυτό-/ αλληλοβοήθεια και αλληλοστήριξη. Θα έλεγα, ότι προς αυτή την κατεύθυνση εξελισσόμαστε. Έχουμε κάνει μια ανοιχτή εκδήλωση / συζήτηση και ετοιμάζουμε τη δεύτερη ανοιχτή μας τώρα. Το σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι έχουμε σαν κέντρο μας τη φεμινιστική θεωρία, για να μη μπερδευτεί κανείς/-α και νομίζει ότι κάνουμε συναντήσεις τύπου ανώνυμοι υπερφάγοι.”

 

psy4you: “Τα τσιλόριφα” σημαίνει κάτι και πώς προέκυψε η ονομασία;

M.A.: “Χαχα καλή ερώτηση. Τσιλόριφο (από το τσίλιο και το ερίφι) θα πει το μικρό κατσίκι που επειδή έχει διάρροια δε μπορεί να βάλει κιλά. Και το οικειοποιηθήκαμε ως γενικά το άτομο που με οποιοδήποτε τρόπο κάνει αγώνα με τον βάρος, το φαγητό, κλπ.”

 

psy4you: Είστε γυναίκες προφανώς στην ομάδα έτσι; Απευθύνεστε αποκλειστικά σε γυναίκες ή είναι μια ανοιχτή ομάδα σε όλους;

 

M.A.: “Ως ομάδα στις ανοιχτές συζητήσεις απευθυνόμαστε σε όλα τα φύλα ανεξάρτητα. Θέλουμε σύμμαχα, μας είναι σημαντικό. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές γενικά σε κοινό του χώρου, αρκεί να υπάρχει προστασία και σεβασμός (για αυτό και γίνονται με συγκεκριμένη επιλογή του χώρου). Αλλά ως φεμινιστική ομάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με κορίτσια / γυναίκες.“

 

Οι τρόποι επικοινωνίας με την ομάδα είναι μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και μέσω της ομάδας Τα τσιλόριφα στο facebook.