Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Θεσσαλονίκης

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τις 15ήμερες συναντήσεις της ξεκινώντας στις αρχές Οκτώβρη 2019 μέχρι και τον Μάιο 2020. Η σύσταση της ομάδας αποτέλεσε πρόκληση, καθώς...

 

το στοίχημα ήταν να διατηρηθεί υψηλό το κίνητρο της παρουσίας των μελών όντας μια ομάδα χωρίς κόστος συμμετοχής. Νομίζουμε, ότι τα καταφέραμε.

 

Λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της:

  • έχει υποστηρικτικό και ενδυναμωτικό χαρακτήρα.
  • είναι μη κατευθυντική / μη παρεμβατική σε ότι αφορά το συντονισμό.
  • τα θέματα προς συζήτηση αποφασίζονται σε κάθε συνάντηση και με σειρά αναγκαιότητας.
  • η ομάδα επεξεργάζεται θεματικές ΛΟΑΤΚΙ+, άλλα όχι αποκλειστικά.

Κρίναμε χρήσιμο να δοθεί από τα ίδια τα μέλη μια ανατροφοδότηση αναφορικά με το όφελος που αισθάνονται ότι αποκομίζουν από  τη συμμετοχή τους, αλλά και τι τους λείπει, τι θα ήθελαν διαφορετικό, τι δεν τους αρέσει, τι καινούριες προτάσεις θα έκαναν.

 

Ένιωσα από την πρώτη στιγμή οικεία και ασφάλεια, όπως θα έπρεπε να νιώθουμε στις οικογένειες μας. Είναι μια οικογένεια για μένα η ομάδα μας. Μπορώ να γελάσω, να νιώσω χαλαρή εκεί. Μπορώ να κλάψω, να πω τα παράπονα μου για οτιδήποτε. Μπορώ να ακούσω κάτι που θα μοιάζει τόσο πολύ με κάτι δικό μου και μπορούν και οι άλλοι να ακούσουν κάτι από μένα που θα μοιάζει με κάτι δικό τους. Μπορώ να θυμώσω με κάτι που θα μου θυμίσει τον παλιό μου εαυτό η με κάτι που θα καθρεφτίζει τον εαυτό που δεν αποδέχτηκα ακόμη. Κι όλα αυτά μπορώ να τα νιώσω, να τα εκφράσω και να είναι απλά εντάξει αυτό. Μπορώ στην ομάδα μας, να νιώσω ίση προς ίσους. Έτσι όπως θα έπρεπε να νιώθω παντού σε αυτόν τον κόσμο. Νιώθω ελεύθερη να εκφράσω ή να ανακαλύψω πολλές πλευρές μου. Είμαι ελεύθερη να είμαι. Να υπάρχω. Είμαι ορατή στην ομάδα μας και ξέρω, γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί εκεί επιτρέπω εγώ η ίδια σε εμένα να με βλέπω και έτσι επιτρέπω να με δουν και οι άλλοι, έτσι όπως είμαι ουσιαστικά μέσα μου. Νιώθω συγκίνηση. Ευγνωμοσύνη για αυτό το δώρο να είμαι μέλος της ομάδας […]. Τέλος νιώθω περηφάνια για την ομάδα μας και για αυτό που είμαι και εκδηλώνεται μέσα σε αυτήν και εξελίσσεται μέσα από αυτήν.        

(Κατερίνα)

 

Με κάθε δραστηριότητα ή project που καταπιάνεται ένας άνθρωπος πιστεύω, συνειδητά ή ασυνείδητα, δίνει ένα κομμάτι του εαυτού του. Του δίνει ένα χρώμα, ένα vibe που αντανακλά, αν ήθελε εξ αρχής να βρίσκεται εκεί, αν αναγκάστηκε, αν θέλει να ξεμπερδεύει. Από τις αρχές Οκτώβρη που συμμετείχα στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση με την ομάδα που συντονίζεις, Κατερίνα, βλέπω με τι προσοχή, τι διακριτικότητα διαχειρίζεσαι τη δυναμική της ομάδας. Προσπαθείς να είσαι εκεί και ταυτόχρονα αισθάνομαι, ότι είσαι η φωνή που κάνει τις ερωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά είτε φοβόμαστε, είτε έχουν γίνει κομμάτι μας που, πλέον, δεν τις δίνουμε καν σημασία. Είμαι τρομερά ευχαριστημένη από την φροντίδα που δείχνεις σε όλους μας. Νιώθω τρομερά ασφαλής σε έναν χώρο που πρακτικά βρίσκομαι ελάχιστα. […] Ευχαριστώ!

(Βάσω)

 

Σε κάθε συνάντηση μαθαίνω πολλά, κερδίζω περισσότερα κι αυτό που πραγματικά χαίρομαι είναι ότι και στο μετά των συναντήσεων ακόμα καταλαβαίνω και συνειδητοποιώ πολλά...  […]

Το παιχνίδι ρόλων με την οικογένεια του Γιώργου στην τελευταία συνάντηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Θεωρώ, ότι ο καθένας μας τότε, ακόμα κι αυτοί που δεν συμμετείχαν, ακόμα κι εσύ, πήραν πολλά! Θα μπορούσα να σου γράψω βιβλίο για το τι έτρεχε εκείνη την ώρα στο μυαλό μου και μετά για τις σκέψεις μου προσπαθώντας να μπω και στην θέση - ρόλο των άλλων. Απολαμβάνω κάθε τι που έχει να μοιραστεί ο καθένας μας, εμπειρίες, απόψεις και συμβουλές

Κλείνοντας να σου προτείνω κάτι χαζό, αλλά προσωπικά θα ήθελα πολύ να γίνει, αν σου αρέσει και συμφωνείς, το κάνουμε! Προς το τέλος των συναντήσεων να μοιράσουμε βραβεία, για τα οποία θα αλληλοψηφιστούμε, όπως κάνουν σε ορισμένες θεατρικές ομάδες! Ένα βραβείο για τον καθένα, όλα καλά, να μπουστάρει λίγο η αυτοπεποίθηση μας. Για παράδειγμα βραβείο “καλύτερης συμβουλής” ή βραβείο “δεν το περίμενα” (για κάποιον που έκανε την έκπληξη με τον τρόπο που αφέθηκε και ανοίχτηκε ή γενικότερα).

(Κώστας)   

 

[…] 13 άγνωστα άτομα σε επαφή τα οποία όμως τελικά έχουν κάτι κοινό: την αποδοχή τόσο από τους γύρω τους όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα από την ομάδα ταυτιζόμαστε με τα βιώματα των συνομιλητών και βλέπουμε (προσωπικά μιλώντας πάντα) ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι ίσως αυτή τη δυσκολία που βιώνουμε εμείς τη βιώνουν και άλλοι. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό θεωρώ αυτό, γιατί οι άνθρωποι δυστυχώς η ευτυχώς στηρίζονται πολύ στο συγκεκριμένο πράγμα. Όταν ακούς, ότι και ο άλλος συμπάσχει, νιώθεις ότι αυτό ασυναίσθητα μοιράζεται στα δύο, ότι ξέρεις κάτι, το περνάει και άλλος αυτό, άρα δεν είμαι ο μόνος ,ας ηρεμήσω δηλ. λίγο, ας καλμάρω. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τους φόβους μας πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας κλπ. σε έναν χώρο ο οποίος δεν θα μας (κατα)κρίνει και δεν θα μας στήσει στον τοίχο, που θα μας ακούσει (γιατί όλοι όσο να ναι έχουμε ανάγκη από έναν καλό ακροατή).  Είναι νομίζω και το αίσθημα της ανακούφισης, το αίσθημα ότι θα βγει αυτό που τόσο καιρό μας βασανίζει από μέσα μας. […] Προσωπικά, οπότε φεύγω, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται. Όχι πάντα θετικά, αλλά μετράει η σκέψη. Μου δίνεται τροφή για σκέψη. Όχι μόνο στο θέμα περί ομοφυλοφιλίας αλλά και στο θέμα των διαπροσωπικών μου σχέσεων γενικότερα με άλλα άτομα.      

(Άλεξ)

 

Παρόλο που ήμουν ήσυχο άτομο, το να ακούω ιστορίες από τα αλλά παιδιά με βοήθησε να προχωρήσω με τους ρυθμούς μου. Σκέφτηκα αρκετά πράγματα και με ώθησε να μιλήσω στον αδερφό μου. Αυτό ήταν μια ιδιαίτερη αλλαγή τα τελευταία 5 χρόνια που έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου. Είναι μερικά πράγματα που θέλω να διορθώσω ακόμα, αλλά θα βρω τον κατάλληλο χρόνο.

(Θέμης)

 

Θετικά :

Παίρνω πολλή στήριξη.

Συνειδητοποιώ κάποια πράγματα ή βλέπω καταστάσεις από άλλες οπτικές. Ενδυναμώνομαι.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εντάξει ως τώρα. Κάνετε τις σωστές ερωτήσεις ή λέτε κάτι με τον τρόπο που πρέπει.

Αρνητικά :

Στην πρώτη συνάντηση, είχα ξενερώσει την ζωή μου που κόβαμε βόλτες πάνω κάτω σαν τα χαζά. Το παιχνίδι με το ζιγκ ζαγκ και μπουμ δεν μου άρεσε τόσο πολύ.

Θα μπορούσαμε στο τέλος κάθε συνάντησης να λέμε κάτι που θα λειτουργήσει θετικά. Μια ατάκα; Ένα μάντρα; Ένα κατιτίς τέλος πάντων. Κάτι σαν αυτό που κάνουν οι Tokio Hotel πριν βγουν στη σκηνή τα τελευταία 10 χρόνια;

(Ραφαηλία)

 

Με βοήθησε πολύ να βγω από μια μακροχρόνια αντικοινωνική φάση, στην οποία είχα μπει λόγω κατάθλιψης και ήταν μια πρόκληση να συμμετάσχω σε ομάδα. Αλλά ένιωσα πολύ safe και ότι υπάρχει κατανόηση και αποδοχή, κάτι που προήλθε τόσο από εσένα, όσο και από τα άτομα της ομάδας. Και σας είμαι ευγνώμων για αυτό. Στο lgbtq επίπεδο, ίσως δεν έχω ακριβώς κάποιο επείγον θέμα να φέρω στην ομάδα, αλλά ακούγοντας αυτά που λένε τα παιδιά παίρνω βοήθεια έμμεσα, γιατί θυμάμαι και επεξεργάζομαι εγώ, πώς βίωσα καταστάσεις από απόσταση και χρονική κ συναισθηματική. Αλλά το να τα ξαναβιώνω σε ένα τόσο υποστηρικτικό περιβάλλον μετά από τόσο καιρό, συνειδητοποιώ και τα τραύματα μου καλύτερα, που με βοηθάει και να τα γιατρέψω.

(Βάσω)

 

Η βιωματική για εμένα ήταν το πρώτο μου βήμα στην ευρύτερη queer κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Αν και δε συμμετέχω όσο οι υπόλοιποι, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα για τεχνικά και ιστορικά κομμάτια αυτής της κοινωνίας . Πολλές φορές φεύγω από την ομάδα με σκέψεις που με συναρπάζουν, γιατί με καθοδηγούν σε περιοχές της πραγματικότητας μου που φοβάμαι ή έχω παραμελήσει. Η βιωματική λοιπόν για εμένα είναι η εξερεύνηση στο άγνωστο της δικής μου ζωής και αποτελεί πλέον και τρόπο αντιμετώπισης των δικών μου προβλημάτων.

(Θοδωρής)

 

Δεν υπάρχει κανένα παράπονο για την ομάδα, όπως φαίνεται όλοι/ες σέβονται το άτομο που μιλάει και όλ@ μας παίρνουμε τον χρόνο που μας χρειάζεται για να μιλήσουμε. Χαίρομαι πάρα πολύ που ο ρόλος σου ως ψυχολόγος είναι περισσότερο βοηθητικός και όχι κατευθυντικός ή επιστημονικός, γιατί ειδάλλως θα χανόταν η ουσία του πράγματος, που θεωρώ είναι να βοηθηθούμε μεταξύ μας τα άτομα της κοινότητας. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάποιες γνώσεις σου επί του θέματος καλό θα ήταν να διοχετευθούν στην ομάδα. Παραδείγματος χάριν, ασκήσεις αναπνοής, ορολογία LGBTQ+ και ασκήσεις ενδυνάμωσης, μεταξύ άλλων.

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε και εκτός της ομάδας, χτίζοντας κάτι καινούργιο και μοναδικό στη Θεσσαλονίκη. […] Η μοναδική ‘‘συμβουλή’’/ προτροπή είναι, όπως σου είπα και από κοντά, να γίνει μια αντίστοιχη ομάδα για τους γονείς. Βλέπω και από τους δικούς μου, από φίλους, αλλά και από την ομάδα ότι υπάρχει μια τεράστια ανάγκη.

(Γιώργος)

 

Θα έλεγα ότι η ένταξη μου στην ομάδα ήταν μια προσπάθεια να ξεφύγω λίγο από το comfort zone μου και να  είμαι πιο πολύ εγώ χωρίς να σκέφτομαι τις συνέπειες και τα πρέπει. Κάθε συνεδρία με βάζει σε σκέψεις και με κάνει να σκέφτομαι τα καθέκαστα της ζωής μου από διαφορετική οπτική. Ο καθένας προσθέτει κάτι δικό του διαφορετικό, πολλές φορές ξένο και ακατανόητο. Κι όμως όλα αυτά είναι ένα μικρό κομμάτι για το παζλ μου.

Η χημεία της ομάδας είναι εξαιρετική και συχνά νιώθω ότι ο καθένας έχει και μια θέση σαν να βρισκόμαστε σ΄ ένα ρολόι που ακόμη κι αν δεν βλέπεις τον μηχανισμό οι δείκτες πάντα δουλεύουν. Είναι εξαιρετική η δουλειά που γίνεται και εξαιρετική η δουλειά της οδηγού που μοιάζει περισσότερο με ιχνηλάτη ή πυξίδα και λιγότερο με αρχηγό. Γεγονός που με βοηθάει, γιατί μου μαθαίνει να ακούω και να εμπιστεύομαι δρόμους που δεν γνωρίζω.

(Αγγελική)

 

Επιπλέον χαίρομαι διπλά γιατί τον τελευταίο καιρό, ενώ δεν είμαι σε mood να πάω και δεν θέλω γενικά να κάνω πράματα, από την άλλη θέλω, αλλά ψυχικά δεν ξέρω γιατί έτσι... χαίρομαι όταν βρίσκομαι στις συναντήσεις, διότι μου φεύγουν αυτά τα συναισθήματα και βρίσκομαι σε έναν διαφορετικό χώρο με νέα άτομα που μου αρέσει να ακούω διαφορετικές απόψεις και οπτικές και κάποιες φορές έως αρκετές οι απόψεις μας ταιριάζουν καταλαβαινόμαστε, οπότε δε χρειάζεται να μπω καν στην διαδικασία να πω πολλά! και φυσικά μας ενώνει η σεξουαλικότητα, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι σαν να είσαι σε μια ομάδα με καρκινοπαθείς πχ. ποιος θα σε καταλάβει καλύτερα από αυτόν που έχει το ίδιο πρόβλημα μαζί σου; έτσι και με τα άτομα της LGBT κοινότητας. Δεν θα το άλλαζα όλο αυτό και θα το έκανα ξανά και ξανά να επιδιώκω συναντήσεις με την ομάδα και ένα παραπάνω θα κυνηγούσα μια θέση κάθε χρόνο σε μια ομάδα.

(Ειρήνη)

 

Νέος κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.